Wat betekent geheimhouding in jouw gemeente?

In 2018 deed ik journalistiek onderzoek in de gemeente Alkmaar voor platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money naar de bouwplannen van de Noordwest Ziekenhuisgroep.
Geheim
Het onderzoek begon met een geheimverklaarde overeenkomst tussen het ziekenhuis en de gemeente Alkmaar. Maar er was weinig bekend over de rechtmatigheid van de geheimhouding. Bij mij was de interesse gewekt: hoe zit het met geheimhouding bij gemeenten? Wie bepaalt wat, wanneer, waarom en hoe lang iets geheim mag zijn?
Van collega’s die ik over hun journalistieke onderzoekswerk sprak, hoorde ik dat zij vroeg of laat ook tegen geheime overheidsdocumenten opliepen. ‘Geheim’ is dus iets wat betrokken inwoners maar ook veel onderzoeksjournalisten tegenkomen.
Hoeveel geheime documenten liggen er bij jouw gemeente?
Aan de hand van een Wob-verzoek naar alle 355 Nederlandse gemeenten, de reacties van de gemeenten, resultaten, gesprekken en documenten wil ik:
1. Duidelijkheid krijgen over hoe gemeenten met geheimhouding omgaan
2. Zicht krijgen op de hoeveelheid, reikwijdte, duur en belang van de geheimhouding van ‘geheime’ documenten binnen gemeenten
3. Vastleggen wat de gevolgen zijn van – onjuist toegepaste van – geheimhouding binnen of door gemeenten
Online data: de Wob-Knop
Het belangrijkste gedeelte van dit journalistieke onderzoek doe ik aan de hand van de Wob-Knop, een voor Nederland nieuw online platform toegankelijk voor iedereen en ontwikkeld om zowel het verkrijgen als het doorzoeken van openbare overheidsinformatie makkelijker te maken.
Op 2 juni stuurde ik 347 gemeenten via de Wob-Knop een Wob-verzoek. De dag erna stuurde ik nog drie gemeenten een Wob-verzoek via de website van deze gemeenten en vijf verstuurde ik per post, omdat van deze acht gemeenten er online geen e-mailadres te vinden was.
Meer informatie? Stuur een mail naar gemeentegeheimen@lisethamming.com of laat je vraag achter onder mijn blogs.